За нас

Здравейте, скъпи приятели,

Казвам се Анна, но всички познати и приятели ми казват Ани. Не мога да кажа, че откакто се помня готвя, но със сигурност откакто се помня се наслаждавам на вкусни ястия и сладкиши, приготвени от жените в рода ни – мама, двете ми баби, лелите, братовчедките и т.н. Като дете дърпах кори за баница заедно с баба ми Анастасия, на която съм кръстена. Мама ми даваше да разбивам кекс (пандишпанен, без набухвател). И може би поради тази причина кулинарстването не ми е нещо далечно и непознато.

Работата ми в реалния живот няма нищо с кулинарията. Завършила съм международни икономически отношения в Свищов (тази пролет дори защитих докторска степен) и почти цял живот се занимавам със застраховане (едно по-специфично – на финансови рискове). През последните години забелязвам, че забъркването на някой сладкиш ми помага да избягам от реалността и макар понякога приготвянето му да е доста трудоемко, не се чувствам уморена. И за да не досаждам на приятелите си във Фейсбук, където публикувах снимки на произведенията си, направих страницата си Home cooking with Annie.

С Джеф се запознахме малко преди той да се ожени за най-добрата ми приятелка Мая и преди да получи българска виза. Когато си ходехме на гости винаги някой от нас приготвяше нещо – Джеф с радост сервираше някакво барбекю или месно руло, а аз често месех най-различен хляб и приготвях нещо сладко. Така дойде и идеята за сайта – от само себе си. Решихме да споделяме снимки и рецепти на вкусните експерименти, които постоянно приготвяхме. Тъй като Джеф не говори български (все още), направихме страницата двуезична. Вярваме, че нашите рецепти ще бъдат от полза и за запалени по кулинарията, които се намират извън територията на България.

Позволете ми да ви представя другия главен готвач в нашата малка виртуална кухня – Джеф. Той е американец, истински американец от непознато за нас малко градче Killmarnock в щата Вирджиния. Тъй като ако той трябва да напише представяне за себе си, не се съмнявам, че по-скоро би написал нещо от сорта на “Hi! My name is Jeff. I am a killer and fief (i.e. thief)” (Здравейте! Казвам се Джеф. Аз съм убиец и крадец“). И сега тук трябва да обясня какво стои зад това. Ние често се шегуваме с него, че американците са убили индианците, за да откраднат рецептата за царевичния хляб, както и мексиканците, за да им вземат рецептата за чили… А “fief” е неговият начин да се пошегува с нашето чуждоземско произношение, тъй като “thief” от нашите усти често излиза нещо като “fiеf”. Та така… тъй като не бихме искали в нашия мил, уютен, чаровен, приятелски настроен кулинарен сайт, от където дъха толкова положителна енергия и любов, да има представяне на крадци и убийци, затова аз ще кажа няколко думи за Джеф.

Той е добър, отговорен, не говорещ български, еър софт фен (проверете в Гугъл, и аз така направих първия път 🙂 ), безкрайно обичащ своята съпруга и моя приятелка Мая и пресен-пресен американски имигрант в България. Няма да навлизаме в почти целогодишната сага за придобиване на неговото разрешително за пребиваване (благодарим ти, Европейски съюз!), но покрай всичките срещи, разговори и гостита имаше много приятни моменти и доста готвене, което ще видите документирано тук.

Естествено, трябва да отчетем и „гост“-готвачите – нашите половинки Мая и Тео. Те не готвят често, но пък когато го правят, определено им се получава!

Мая, всъщност доктор Мая, е доктор по дентална медицина, истински доктор, а не като мен 🙂 Тя постига чудеса с усмивките на хората, като ги прави по-широки и красиви. Освен това е невероятен фотограф, писател, редактор, полиглот и какво ли още не, но най-вече е много добър човек и приятел. А, и не яде месо! Така че нейните рецепти ще включват основно картофи и нещо зелено, в най-добрия случай – риба тон! 🙂

Тео пък е инженер, или както казваше 9-годишната ни дъщеря, когато беше в детската градина: „Тати работи майстор“. И той наистина е майстор – няма нещо, което да не може да ремонтира. Той рядко влиза в кухнята, но пък определено има някаква дарба да комбинира вкусовете и кулинарните му експерименти си заслужава да се опитат.

Добре дошли в нашето кулинарно кътче!

Нашата кухня е домашна и вкусна. Като да си оближеш пръстите.
Опитайте нашите рецепти и ще се уверите и вие!

Добър апетит!

(Visited 5 288 times, 2 visits today)